Samen sneller en goedkoper een groener en biodiverser Lingewaard.

Het was miezerig en koud die zondagmiddag. Maar prima weer om boompjes en struiken te oogsten, te ruilen en ergens anders weer in de grond te zetten. Er was al veel te halen op deze eerste breng-, ruil- en haaldag van Bomenhub de Veldschuur.

Door de natuurwerkdag, waar kinderen boompjes hadden geoogst, door een gift van ruim 100 boerenjasmijnstruikjes van een kweker, en door mensen die op eigen initiatief wat hadden afgegeven stonden er al zo’n 1500 boompjes en struiken om mee te nemen! En op deze zondag werd nog veel meer gebracht. Een mevrouw, duidelijk een grote tuinliefhebster, had speciaal in haar tuin rondgekeken en allerlei verschillende boompjes en struiken geoogst. Zoals lijsterbes, wilde liguster, maar ook een walnoot en een fuchsia. Ze bracht ze netjes in potten. De kardinaalsmuts die werd uitgeladen ging meteen mee met iemand anders die speciaal voor kardinaalsmuts was gekomen. Een groepje mensen, betrokken bij het ecopark Gendt, nam zowaar drie kruiwagens van allerlei soorten mee. 

Aan het eind van de middag kwam nog een grote afnemer op bezoek. Erik, hij woont op Flieren in Gendt, is bezig om een stuk land bij zijn huis biodiverser te maken. Daarvoor heeft hij al verschillende acties ondernomen, zoals het inzaaien met biologisch kruidenrijk zaad. Nu gaat hij struiken en bomen inplanten. Zijn doel is meer groen, maar vooral ook meer vogels en andere dieren terugkrijgen op de plek waar hij woont:  “Ja, doe die wilde liguster ook maar, die is goed voor de mussen.” Zo leren ook de vrijwilligers van de Bomenhub, onderdeel van de campagne MeerBomenNu, telkens iets bij over bomen, struiken en biodiversiteit. Dat maakt het werk zo leuk om het doel te bereiken: inwoners van Lingewaard stimuleren om meer groen in hun tuin te zetten.

Op zaterdag 7 januari van 14.00 tot 16.00 uur is de volgende breng-, haal- en ruildag van het nieuwe seizoen bij Bomenhub de Veldschuur Lingewaard aan de Sportlaan in Bemmel.

De boompjes die je brengt moeten tussen de 50 cm en 2 meter hoog zijn om ze succesvol te kunnen herplanten. Hang bij het inleveren een kaartje met de naam aan jouw boom. Het inleveren van boompjes bij voorkeur zonder kluit (aarde tussen de wortels) vanwege de beperkte inkuilruimte en om geen extra’s zoals zevenblad, haagwinde (pispotjes) en kweekgras te herplanten.

Voor meer info mail naar bomenhub@lingewaardnatuurlijk.nl of bel Arianne Nas (Boomrijk Lingewaard): 06-20344575 of Ewald Nijenhuis (Lingewaard Natuurlijk): 06-18837356

 

Klik op een foto voor een groter exemplaar.

Archief van Nieuwsberichten

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑