Ben je betrokken bij schooltuineducatie als vrijwilliger, leraar, ouder of anderszins en wil je wat meer weten over de koppeling van de schooltuin met het basisonderwijs, kom dan naar deze inspiratieavond. Je maakt kennis met een programma dat drie elementen van schooltuinieren integreert: natuurbeleving, gezond leren eten en onderwijs. De gepresenteerde werkwijze sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs: lezen, taal en rekenen, en de zaakvakken. Al nieuwsgierig over hoe dat werkt?
Schooltuinieren is hot. Veel basisscholen laten kinderen ervaren hoe leuk het is om met je handen in de grond te wroeten, groente- en fruitsnacks te proeven en je eigen groenten te verbouwen. En leerzaam natuurlijk? Een centrale vraag hierbij is: hoe verantwoord je de onderwijstijd, als tuinieren in schooltijd gebeurt en wat is de leerwinst, nu het momenteel vooral om taal en rekenen gaat? Het is de vraag naar de werkwijze bij de schooltuin en hoe je het een en ander in het leerplan verantwoordt en aan de bestaande vakken koppelt.
Jan de Moor gaat in zijn lezing op deze en andere vragen dieper in. Hij is van huis uit gz-psycholoog, was docent bij de opleiding orthopedagogiek van de Radboud Universiteit en behandelde jarenlang kinderen met ernstige eet- en voedingsproblemen. Momenteel coördineert hij het schooltuinieren in groep 6-7 van twee Bemmels e basisscholen (IKC Pius X en IKC De Regenboog).
Voor de pauze gaat de spreker in op de achtergrond van schooltuinieren, het hoofddoel en de nevendoelen, de keuze voor één bepaalde werkwijze met argumentatie en het pedagogisch-didactische concept. Na de pauze is er een paneldiscussie met onder andere een docent, een vrijwilliger, een ervaringsdeskundige en de zaal aan de hand van stellingen, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter.
De lezing wordt georganiseerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk. U bent van harte welkom om deze lezing bij te wonen op dinsdag 26 november 2024 in de Veldschuur, Sportlaan 1M Bemmel. Inloop 19:30 uur, aanvang 20:00 uur. Kosten €7,50 per persoon inclusief koffie of thee. Korting voor vrijwilligers en donateurs.
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een
Algemeen Nut Beogende Instelling.
Donaties aan een erkende ANBI instelling zijn aftrekbaar van de belasting.
U kunt ons financieel steunen door een storting aan Stichting Lingewaard Natuurlijk
Rekening: NL69RABO0316831271
Hier vind u onze Privacyverklaring.
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een vrijwilligersorganisatie, opgericht in 1994 met als naam Stichting Bemmel Natuurlijk. Oorspronkelijk was ons werkgebied alleen Bemmel, maar inmiddels zijn onze vrijwilligers actief in de hele gemeente Lingewaard.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@lingewaardnatuurlijk.nl
Stichting Lingewaard Natuurlijk
Veldschuur en Dijkmagazijn
p/a Europalaan 45
6691 CH Gendt
(KvK 41058792 )
Het Dijkmagazijn Waaldijk 2 6681 KH Bemmel |
De Veldschuur Sportlaan 1 M 6681 CD Bemmel |
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑