Lezing: Exoplaneten en de kans op buitenaards leven

Eeuwenlang kon men alleen maar speculeren over het bestaan van andere ‘werelden’ buiten ons zonnestelsel. Nadat in 1992 de eerste planeten bij een andere ster zijn ontdekt, is de zoektocht ernaar in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels zijn er meer dan 3500 ontdekt. Ongetwijfeld zal dit aantal de komende jaren nog veel groter worden. Schattingen geven aan dat sterren in ons melkwegstelsel gemiddeld minimaal één planeet als satelliet hebben, maar waarschijnlijk veel meer.

Zijn er tussen al deze exoplaneten ook planeten zoals onze aarde? En is daar misschien buitenaards leven op te vinden? Stel dat er ergens een technologisch geavanceerde beschaving tot ontwikkeling is gekomen, zouden we de activiteiten hiervan dan nu al vanaf de aarde kunnen waarnemen? Gaan we binnenkort proefondervindelijk vaststellen hoe groot ‘de kans op buitenaards leven’ werkelijk is?

Op 14 februari aanstaande zal Henk Knoester, docent bij de Arnhemse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde, proberen op deze vragen antwoord te geven.

De lezing wordt gehouden in de Veldschuur Sportlaan 1M 6687CD Bemmel. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. Entree € 7,50 inclusief een kop koffie of thee. Houders van een Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.