Plaatsen van steenuilenkasten en een vleermuizenkast 

Twee inwoners uit Gendt hebben in maart 2018 steenuilen waargenomen en op hun verzoek zijn twee steenuilenkasten en een vleermuizenkast geplaatst. 

In een cirkel van ongeveer 300 meter vanaf de plaats van de waarneming van de steenuil zijn de steenuilenkasten geplaatst. Zo’n kast bestaat uit drie delen. In het achterste deel wordt gebroed, het middelste deel is de toeloopgang naar de nestholte of de martersluis, het voorste deel is het balkon of de uitloopruimte voor de jonge uilen. De martersluis voorkomt dat een steenmarter in de uilenkast kan komen. 

De vleermuiskast is bedoeld voor de dwergvleermuis. Het vrouwtje gebruikt deze kast om haar jong groot te brengen. De groeven stellen de vleermuis in staat om gemakkelijk de kast in te kruipen. 

 

De vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben deze kasten gemaakt van eikenhout. Dit gaat lang mee en kan tegen wisselende weersinvloeden.  

Het plaatsen van de kasten is ook verzorgd door onze vrijwilligers. 

Wij kunnen op deze wijze bescherming bieden aan bedreigde soorten die karakteristiek zijn voor ons gebied. Voor de steenuilen is april het broedseizoen, dus we zijn precies op tijd.