Als natuurgids in opleiding voor Lingewaard Natuurlijk verzorg ik, samen met de andere gidsen de lessen voor de allerkleinste natuurvrienden: basisschoolkinderen uit groep 1 en 2 van alle scholen in heel Lingewaard. Het seizoen voor het zogenaamde Egelpad is bijna afgelopen, en we hebben heel wat jeugd, ouders, opa en oma’s en leerkrachten enthousiast mee zien doen bij de speurtocht naar alle houten egels met opdrachten. Voor de beeldvorming konden de kinderen aan het eind van de ochtend een opgezette egel zien en voelen hoe zijn stekels prikken. Leuk, maar toch wel een beetje eng voor sommige.
Het mooiste was dat we in onze eigen tuin op een gegeven moment een kleine egel voorbij zagen komen. Het was alsof er een VIP in de tuin was beland. Wat konden we doen om deze vriend in onze tuin te houden? Terwijl de egel bezig gehouden werd met een heerlijk hapje kattenvoer, waren mijn jongens al bezig met het egelverblijf: het moest muren hebben, een dak dat niet lekte, zachte kranten en gras als een lekker bedje voor de lange winterslaap. De filmster werd op de foto gezet en video’s werden er gemaakt en iedereen moest weten dat wij zo’n belangrijke gast hadden. De video werd uiteraard ook gedeeld met de kinderen die het Egelpad liepen: “mag ik hem nog 1x zien?”
We hebben de egel nog regelmatig voorbij zien wandelen in de schemering, maar of het verblijf voldeed aan alle egelwensen? We zullen zien…

-Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk