Het was afzien, woensdag 13 maart. Flinke buien en een stevige wind markeerden de ochtend.

Toch verzamelden zich op de voorburcht van kasteel Doornenburg een paar honderd leerlingen van diverse basisscholen uit Lingewaard om enthousiast aan de slag te gaan voor de nationale Boomfeestdag zoals die jaarlijks door de Stichting Lingewaard Natuurlijk samen met de gemeente Lingewaard wordt georganiseerd. En deze keer zat ook de Stichting tot Behoud van den Doornenburg in de organisatie want de Boomfeestdag vond plaats in en rond hun fraaie kasteel.

Het thema dit jaar was ”bomen en cultuur”. Daarom ging het dit jaar niet alleen om het planten van bomen en struiken, maar ook om cultuur snuiven. Zoals een bezoek aan de hoofdburcht onder leiding van gidsen van het kasteel. Kijken hoe een mandenmaker en een stoelenmatter hun beroepen uitoefenden, hoe een heg vakkundig moet worden gevlochten, welke kruiden er in de middeleeuwen al in een kasteeltuin groeiden en hoe een hoogstamboomgaard er toen ook al uitzag. Er werd ook een bezoek gebracht aan de eeuwenoude eik achter het kasteel.
Niet alleen de kinderen maar ook hun leerkrachten en de vele vrijwilligers genoten ondanks het weer van deze boomfeestdag. Ter afsluiting kregen de kinderen nog een lekkere appel mee van Landwinkel de Woerdt uit Ressen en de vrijwilligers werden door de kasteelorganisatie getrakteerd op een heerlijke kom snert van slagerij Buurman uit Gendt. Albert Heijn uit Gendt zorgde tijdens de pauze voor frisdrank en lekkere stroopwafels.