Inheems of exoot?
Vervelend zijn die dieren en planten die niet horen in het Nederlands landschap. Ze worden ook wel exoten genoemd.
De één roept gelijk op tot verdelging van deze exoten, de ander trekt zijn schouders op en roept: het is de natuur en bij problemen lost de natuur het zelf op. Exoten hebben vaak geen natuurlijke vijanden waardoor ze snel een plaag worden.
Maar wat betekent exoot eigenlijk?
Wikipedia bericht: Als de soort door menselijk toedoen na 1500 in het gebied is gekomen en niet op andere wijze al aanwezig was spreekt men van een exoot.
De Japanse duizendknoop is een exoot die moeilijk uit te roeien is. Sterke wortelstokken en stengels die in staat zijn om zich door stenen heen te wrikken. Deze plant is als tuinplant naar Nederland gekomen en verspreidt zich vanuit het tuinafval. Hoe is deze exoot te bestrijden? Veel mensen grijpen naar een “middeltje” dat vaak niet zo goed is voor de rest van de omgeving. Neem de bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot. Insecticiden houden de buxusplanten gezond, maar dit heeft tot gevolg dat de koolmees zijn jongen vergiftigde rupsen voedt. Koolmeesjongen overleven de hoge concentratie aan gifstoffen niet. Terwijl zij juist de natuurlijke oplossing zijn voor het probleem. Gelukkig zijn er ook wat natuurlijke middelen om van de Japanse duizendknoop af te komen: laat de schapen er maar van smullen. Het zou mooi zijn als we meer van dit soort natuurlijke oplossingen zouden kiezen en niet gelijk naar de winkel gaan voor een “middeltje”.
Sandra Bak