Het grootste deel van het jaar zie je ze nauwelijks, maar in de herfst schieten ze massaal uit de grond: Paddenstoelen. Momenteel staan ze volop in de belangstelling vanwege de ondergrondse netwerken die ze samen met boomwortels vormen. Steeds meer wordt bekend over hun geheime en onzichtbare leven. Altijd al hebben paddenstoelen mensen gefascineerd, vanwege het plotselinge opduiken en verdwijnen. Zo vertellen oude legendes dat de witte spikkels op de vliegenzwam ontstaan zou zijn uit schuim uit de bek van het paard van Wodan, en dat truffels ontstaan uit het zaad van bronstige herten. Andere vertellingen verhalen over rondtrekkende predikers die bedelden om brood. Waar ze bruine kruimels lieten vallen zouden giftige paddenstoelen groeien en witte kruimels leverden eetbare paddenstoelen op.
Biefstukzwam, braakrussula, tonderzwam en elfenbankje zijn zomaar enkele namen die gegeven zijn aan de vruchtlichamen van deze schimmige schimmels. Sommigen ruimen afval op; anderen maken afval door de boom te doden waarin ze groeien. Weer anderen leven samen met de wortels van de bomen en worden er allebei beter van.
Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk leiden u op zondag 20 oktober rond in Haalderen, vanaf de parkeerplaats bij Cafetaria “Moos” in Haalderen. De excursie begint om 14.00 uur en duurt 1 ½ uur. Vanaf 13.45 uur staan de gidsen op u te wachten. Tip: spiegeltje, fototoestel meenemen. Kinderen vanaf 6 jaar zijn van harte welkom. Kosten volwassenen € 3,- kinderen € 1,50. Deze excursie is niet geschikt voor minder-validen.
Informatie: Gijsbert Peelen 06-10864179 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.