Herfst lekkernijen
De herfst is begonnen en overal zie je noten en bessen hangen in de bomen en struiken. Een feest voor de dieren en ook voor ons!

Tijdens een rondje hardlopen kwamen we bergen hazelnoten tegen. Deze nootjes, die in een schutblad zitten zoals een hoofd in een helm, lagen in trosjes op de grond. “Kun je die eten?” was de vraag van mijn oudste. Ze zagen er natuurlijk niet zo uit zoals ze in de winkel liggen. Hazelnoten komen van de struik de hazelaar: te herkennen aan de katjes die al in januari aan de takken kunnen hangen terwijl er nog geen bladeren aan de struik zitten. Hazelaars zijn de vroegst bloeiende struiken in Nederland en groeien naar alle kanten met grote eironde bladeren. De hazelaar is afhankelijk van de wind voor de bestuiving en als de hazelnoten dan eindelijk gevormd zijn in september dan kan het feest beginnen voor vogels zoals de gaai, specht en boomklevers. Ook dieren als eekhoorns en muizen, die knagen er dan een mooi gaatje in om bij de noot te komen. En soms wordt er eentje verstopt door een dier en vergeten, wat weer zorgt voor de verspreiding van de hazelaar.
We hebben onze jaszakken volgepropt met de mooiste hazelnoten, ons hardlooprondje afgemaakt en thuis de notenkraker gepakt. Even kraken, in de oven roosteren en smullen maar! Hartstikke gezond en lekker.

Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk