Mijn eerste vraag als ik samen met een groep schoolkinderen buiten in de kring zit is: “Wat komen jullie hier doen?”

“Egels zoeken…..”. “Zijn die er nu dan nog, of hebben ze misschien al een holletje gemaakt onder de afgevallen herfsttakken en bladeren om met een volle buik in slaap te vallen.”

De juf van de schoolkinderen is er ook bij en vragend gaan haar ogen de kring rond en al snel komen de antwoorden. “En je mag ze geen melk geven, want daar krijgen ze diarree van ….”, roept een meisje met groene laarzen aan en de capuchon ver over haar natte haarslierten. De regen deert haar niet. Later die morgen kom ik haar met een hulp-opa weer tegen, drukdoende een nest voor een egel bij elkaar te sprokkelen.
Dit is een buitenschoolse opdracht, die ervaringsgericht leren genoemd wordt. Wat de juf binnen doet, doet de natuurgids van “Stichting Lingewaard Natuurlijk” buiten en dat in heel Lingewaard en in ieder jaargetijde.

Buiten leren is goed voor lichaam en geest. Kinderen leren respect te hebben voor de natuur en leggen zo de basis voor een gezonde ontwikkeling. Een aanrader is de struintochten die meestal in de weekenden georganiseerd worden. Wellicht een leuk Sinterklaas cadeau: een struintocht op zoek naar bijvoorbeeld bevers en daarna ergens pannenkoeken eten. Welk kind en volwassene wil dat nou niet?

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wil je ook natuurgids worden? Meld je dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan Bisseling natuurgids
Stichting Lingewaard Natuurlijk