Knotgroep Huissen heeft op zaterdag 16 november in Park Holthuizen een aantal wilgen geknot.
De knotgroep die in Huissen actief is, bestaat uit een groep enthousiaste mensen, die vrijwillig enkele zaterdagen in de winterperiode in de natuur werken om deze landschappelijke elementen in stand te houden.
Het knotten van wilgen is noodzakelijk om te voorkomen dat, de takken te groot worden en de wilgen uitscheuren. Knotten houdt de wilgen compact en is voor het behoud en de levensduur van de wilg. Hierbij worden de wilgentenen gestapeld tot houtwallen, die in de toekomst ruimte zullen geven aan het leven van diverse diersoorten.
Wij geven u een beeld van de werkzaamheden van onze knotgroep.
Om 9.00 uur staan de vrijwilligers van de knotgroep klaar om te knotten. Gereedschap is van de aanhangwagen gehaald en nadat iedereen voorzien is van ladder, zaag en takkenschaar kunnen we beginnen. We knotten met handgereedschap om zorgvuldig met oude bomen om te gaan die in de omgeving meestal beeldbepalend zijn. Nadat de eerste bomen zijn geknot is het tijd voor een korte pauze.
Rond 10.15 uur is het koffietijd. Wij worden getrakteerd op een stukje zelfgebakken taart. Daarna werken wij verder tot 12.30 uur. De laatste wilgen worden gezamenlijk geknot om onze taak van deze dag klaar te krijgen. Wij stellen vooraf altijd een plan op van de werkzaamheden die wij willen afronden. Ten slotte verzamelen wij weer al het gereedschap en binden het vast op de aanhangwagen. Dit wordt weer teruggebracht naar ons gereedschapsdepot.
Wij sluiten de werkdag af met een heerlijke kop soep en een broodje. We hebben hard gewerkt en genoten van de buitenlucht. Wij hebben het samen weer geklaard en voldaan gaan we allemaal naar huis.
Wilt u ook op één of enkele zaterdagochtenden in de natuur helpen met het knotten van wilgen? Meld u dan aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.