MeerBomenNu hard nodig voor schaduw en verkoeling
Merkte jij het ook, de afgelopen weken toen het
Vanuit de campagne Meer Bomen Nu worden in heel Nederland miljoenen gratis bomen planten voor klimaat en biodiversiteit geplant. Dit kan door anders naar groen te kijken en samen te werken. In de natuur staan miljarden jonge zaailingen die het daar niet redden: ze staan te dicht langs het pad, zijn op die plek niet de gewenste soort, of ze zijn met te veel en concurreren elkaar weg. Deze zaailingen verdwijnen nu vaak in de versnipperaar, maar we kunnen ze ook verplanten. In Lingewaard starten we deze winter een eigen bomenhub: een plekje waar iedereen ongewenste zaailingen en stekken kan inleveren. En waar elke boer, burger of terreinbeheerder die bomen wil planten, ze weer gratis kan halen. De bomenhub is een tijdelijke bewaarlocatie voor het geval er tijd tussen oogsten en herplanten zit. Behalve dat we meer bomen planten voor klimaat en biodiversiteit, levert dit nog drie hele belangrijke dingen op. Ten eerste worden klimaatzorgen omgezet tot klimaatactie op zo’n manier dat echt iedereen van jong tot oud kan meehelpen. Ten tweede leren we anders naar de natuur te kijken. En als laatste: we starten een andere economie, één die niet draait om geld maar om natuur en samenwerking.
Om welke boompjes gaat het? Spontaan opgekomen op eigen terrein, gekweekte soorten of inheemse, dat maakt niet uit. Zoals vlinderstruikjes, hazelaars, jonge eikjes of kastanjes, ribes, lijsterbes en andere besdragende struiken. Ook klimplanten zoals bosrank, hop en kamperfoelie zijn welkom. Op de website van Meer Bomen Nu vind je een uitgebreide soortenlijst die in elk geval worden verzameld.
Hoe lever je zaailingen in? De boompjes moeten tussen de 50 cm en 2 meter hoog zijn om ze succesvol te kunnen herplanten. Graaf ze voorzichtig uit en verwijder door schudden de aarde rond de wortels. Hang meteen een kaartje aan jouw boompjes met de naam ervan. Inleveren bij voorkeur zonder kluit. Dat is vanwege de beperkte plek om ze in te kuilen en omdat we er liever geen extra’ss bij krijgen zoals zevenblad, haagwinde en kweekgras.Hoe vraag ik boompjes aan? Stuur een mail aan bomenhub@lingewaardnatuurlijk en wij nemen contact met je op.
De actie Meer Bomen Nu is een iniatief van Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. Uitgebreide informatie over ontstaan en werkwijze vind je op https://meerbomen.nu/. In Lingewaard werken vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk en Boomrijk Lingewaard samen om van de bomenhub een succes te maken. Heb je vragen, wil je helpen of wil je boompjes aanleveren of herplanten, neem contact op via bomenhub@lingewaardnatuurlijk.nl
Merkte jij het ook, de afgelopen weken toen het
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een
Algemeen Nut Beogende Instelling.
Donaties aan een erkende ANBI instelling zijn aftrekbaar van de belasting.
U kunt ons financieel steunen door een storting aan Stichting Lingewaard Natuurlijk
Rekening: NL69RABO0316831271
Hier vind u onze Privacyverklaring.
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een vrijwilligersorganisatie, opgericht in 1994 met als naam Stichting Bemmel Natuurlijk. Oorspronkelijk was ons werkgebied alleen Bemmel, maar inmiddels zijn onze vrijwilligers actief in de hele gemeente Lingewaard.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@lingewaardnatuurlijk.nl
Stichting Lingewaard Natuurlijk
Veldschuur en Dijkmagazijn
p/a Europalaan 45
6691 CH Gendt
(KvK 41058792 )
Het Dijkmagazijn Waaldijk 2 6681 KH Bemmel |
De Veldschuur Sportlaan 1 M 6681 CD Bemmel |
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑