Historie Veldschuur

Geschiedenis Veldschuur

De Veldschuur is 16 juni 2012 feestelijk geopend! Tot die tijd is met veel inzet en enthousiastme aan de realisering gewerkt door onze vrijwilligers maar ook door leden van de Rotary’s van Arnhem-Huissen en Lingewaard. Veel dank zijn wij verschuldigd aan degenen die ons met donaties en sponsorbijdragen hebben gesteund. Zij zijn vereeuwigd in een interview DVD wat zeer gewaardeerd werd. Door onze inzet hebben wij veel geld verdiend waardoor we onze eigen energievoorzieningen hebben kunnen realiseren en volledig self supporting zijn d.m.v. aardwarmte en zonne-energie.

We kunnen terug zien op een fantastisch geslaagd openingsfeest. Op het officiële programma gedeelte mochten wij ruim 150 gasten begroeten. Klapstuk was natuurlijk het praatje van Dr. Jan Terlouw die de loftrompet blies over de de wijze waarop dit project is gerealiseerd. Ook de ’s middags gehouden “natuurmarkt” en de rondleidingen in de Veldschuur zijn goed bezocht.Tenslotte hebben al onze vrijwilligers ’s avonds genoten van een zeer geslaagd openingsfeest.

Duurzaam

De Veldschuur is voorzien van:

• 42 zonnepanelen (10kW)
• ledverlichting
• gebruik van Solartubes voor een goed daglicht in de Veldschuur
• 1 warmtepomp haalt zijn warmte op 125m diepte uit de bodem en verwarmt er de Veldschuur mee met behulp van vloerverwarming
• grijs spoelwater voor toilet en buiten wasbak

Maar ook kleine maatregelen, zoals:
• LED TV en andere energiezuinige apparatuur voor beeld en geluid

Slaan warmtepomp

Vogelvriendelijk

Voor de Veldschuur zijn zoveel mogelijk bouwmaterialen materialen uit eigen omgeving gebruikt (o.a. hout en stenen).
Ook zijn sloopmaterialen gebruikt van oude boerderijen (o.a. deuren en een eikenhouten trap).

Om vogels onderdak te bieden legden wij dakpannen voor de gierzwaluwen en brachten wij onder aan het dak speciale strips aan voor de huismussen.

Voor de Veldschuur zijn zoveel mogelijk materialen gebruikt uit de eigen omgeving.  Materialen die ook na sloop opnieuw te gebruiken zijn. Ook de bedrijven waren regionaal verbonden. Hiermee is de Veldschuur een voorbeeld van duurzaam en lokaal bouwen geworden.

Technologie

Ons voorbeeld was een passief huis, een huis dat zijn eigen energie opwekt. We wilden duurzaam bouwen, maar net zo belangrijk vonden we de beleving van een klassieke boerenschuur, met zijn fraaie gebinten, zoals die al honderden jaren wordt gebouwd, letterlijk de menselijke maat.
De Veldschuur is dan ook een gebouw geworden naar een voorbeeld van een klassieke Betuwse boerderij-werkschuur uit de 19-de eeuw.

Om het klimaat te dienen voorzagen we het gebouw van 42 zonnepanelen (10kW).
In het filmpje hieronder is te zien hoe dit is gerealiseerd.

Op deze manier voorzien wij geheel in eigen behoefte van elektriciteit en gebruiken we geen aardgas, waardoor we CO2 neutraal zijn.

Hieronder zijn de jaarlijkse en maandelijkse opbrengstgrafieken van de afgelopen jaren te zien.
Door op de afbeelding te klikken wordt het overzicht op ware grootte in een nieuw venster getoond.

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑